Seleccionar página
Cargando Eventos

« Todos los Eventos

  • Este evento ha pasado.

Exposició-Exposición Prudencia Ayala (Presidenta)

25 abril, 2019|8:00 pm - 28 mayo, 2019|8:00 pm

 

A partir del 25 d’abril a les 20 hores fins al 28 de maig d’aquest any l’Exposició Prudencia Ayala Presidenta es podrà visitar al consolat general d’El Salvador a Barcelona. Si no vas poder visitar-la a la biblioteca del Carmel, no deixis de fer-ho ara i coneix la figura d’una dona transgressora i avançada al seu temps. T’hi esperem!


A partir del 25 de abril a las 20 horas hasta el 28 de mayo de este año la Exposición Prudencia Ayala Presidenta se podrá visitar en el consulado general del Salvador de Barcelona. Si no pudiste visitarla en la biblioteca de el Carmel, no dejes de hacerlo ahora y conoce la figura de una mujer transgresora y avanzada a su tiempo. Te esperamos!

 

 


Prudencia Ayala (1885-1936)

Precursora dels drets femenistes a El Salvador.

Transcorria la dècada dels anys trenta. El Salvador era un país només per a homes, la dona no existia com a ciutadana: no podia votar ni molt menys optar a un càrrec públic, exiliada del dret a pensar i somiar. Per rebel·lar-se enfront d’aquest estat de coses, a Prudència Ayala se’n va dir “boja” i va ser objecte de les burles d’alguns pamfletistes de l’època. En aquella província de prejudici i doble moral va sorgir el murmuri d’una veu femenina i el crit d’una demanda pels drets que li corresponien, fins a l’atreviment de llançar-se com a candidata a la Presidència de la República d’El Salvador.

És nit de tempesta. Una dona embarassada  cavalca pels camins clandestins que de Guatemala condueixen a Sonsonate. Una Centella curta la foscor; amb baluern de cataclisme cau sobre una gegantesca Ceiba; el llamp fulmina a dos pagesos i deixa atordida a la futura mare, que en el seu ventre porta a Prudència, qui poc temps després, el 28 d’abril de 1885, neix en una indígena cabanya de palla en la població de Sonzacate, departament de Sonsonate.

Molt petita és traslladada per la seva mare cap a la ciutat de Santa Ana. Tènia deu anys, quan estudiava en el col·legi de la professora María Luisa de Cristofine, no obstant això Prudència no pot concloure el segon grau, per la pobresa de la seva mare. Als dotze, relata que va començar a escoltar veus misterioses que li anunciaven el que succeiria en el futur. En els diaris de Santa Ana inicia la publicació de la seva anomenades “profecies”, per la qual cosa li nomenen “La Sibil·la Santaneca”. En 1914 Pronostica la caiguda del Kàiser d’Alemanya i l’entrada dels Estats Units en la guerra.

A partir de 1913 publica els seus plantejaments feministes i el seu pensament unionista centreamericà. Fustiga a les dictadures de l’istme, dóna suport a la lluita de Sandino a Nicaragua i rebutja la intervenció militar estrangera.

Publica els seus poemes en diversos diaris de Guatemala i El Salvador. En el Diari d’Occident apareixen les seves opinions sobre diferents tòpics. Per criticar a l’alcalde de la ciutat, en 1919 és empresonada en Atiquizaya. Posteriorment marxa a Guatemala, on és feta presonera durant diversos mesos, sota l’acusació de participar en la planificació d’un cop d’estat contra el dictador Estrada Cabrera. Sobre aquesta experiència publica “Escriu. Aventures d’una viatge a Guatemala”.

Algunes fonts la situen prenent la paraula en la manifestació de dones reprimida amb violència per la Guàrdia Nacional, als carrers de la capital, el 25 de desembre de 1922.

Al 1925 apareix el seu llibre “Immortal, amors de boja” i en 1928, publica “Pallasso literari en combat”. Va ser fundadora i redactora del periòdic “Redempció femenina”, on va exposar els seus arguments en pro dels drets ciutadans de la dona.

En les eleccions, Prudència Ayala intenta llançar-se com a candidata a la Presidència de la República. La seva plataforma donada suport bàsicament els drets de la dona, però també incloïa aspectes com el suport als sindicats, l’honradesa en l’administració pública, la limitació de la distribució i consum de l’aiguardent, el respecte per la llibertat de cultes i el reconeixement dels anomenats fills il·legítims.

Emprèn una batalla d’opinió i d’al·legats jurídics per a exigir el vot femení, i el seu consegüent dret a optar a aquesta candidatura. Enmig de la burla d’alguns articulistes, es va aixecar Alberto Masferrer per a escriure en el periòdic Pàtria” “Prudència Ayala defensa una causa justa i noble, com és el dret de la dona a ser elector i ocupar alts llocs. El seu programa de govern no és inferior en claredat, sentit pràctic i senzillesa, al d’altres candidats que es prenen de debò”.

Després d’un encès debat públic, la Cort Suprema de Justícia determina que les lleis de la nació no concedeixen aquest dret ciutadà a la dona. Malgrat aquesta resolució, la lluita solitària de Prudència Ayala va representar un precedent històric. Sis anys després, l’onze de juliol de 1936, ella mor a San Salvador, no va ser sinó fins molt després, en 1950,  quan es va establir a El Salvador, sense cap restricció, el dret al vot femení i a ser electa en càrrecs públics.

Aquesta salvadorenca de pell bruna i ulls grans va escandalitzar a la societat masclista de llavors amb la seva proposta de ser presidenta d’El Salvador. Amb el seu bastó de fusta, tocava la porta de la història per a anunciar l’adveniment d’una nova era en la lluita pels drets femenins.


Prudencia Ayala (1885-1936)

Precursora de los derechos femenistas en El Salvador.

Transcurría la década de los años treinta. El Salvador era un país sólo para hombres, la mujer no existía como ciudadana: no podía votar ni mucho menos optar a un cargo público, exilada del derecho a pensar y soñar. Por rebelarse frente a este estado de cosas, a Prudencia Ayala se le llamó “loca” y fue objeto de las burlas de algunos panfletistas de la época. En aquella provincia de prejuicio y doble moral surgió el murmullo de una voz femenina y el grito de una demanda por los derechos que le correspondían, hasta el atrevimiento de lanzarse como candidata a la Presidencia de la República de El Salvador.

Es noche de tormenta. Una mujer embarazada  cabalga por los caminos clandestinos que de Guatemala conducen a Sonsonate. Una Centella corta la oscuridad; con estruendo de cataclismo cae sobre una gigantesca Ceiba; el rayo fulmina a dos campesinos y deja aturdida a la futura madre, que en su vientre lleva a Prudencia, quien poco tiempo después, el 28 de abril de 1885, nace en una indígena cabaña de paja en la población de Sonzacate, departamento de Sonsonate.

Muy pequeña es trasladada por su madre hacia la ciudad de Santa Ana. Tenia diez años, cuando estudiaba en el colegio de la profesora María Luisa de Cristofine, sin embargo Prudencia no puede concluir el segundo grado, por la pobreza de su madre. A los doce, relata que comenzó a escuchar voces misteriosas que le anunciaban lo que sucedería en el futuro. En los diarios de Santa Ana inicia la publicación de su llamadas “profecías”, por lo que le nombran “La Sibila Santaneca”. En 1914 Pronostica la caída del Káiser de Alemania y la entrada de los Estados Unidos en la guerra.

A partir de 1913 publica sus planteamientos feministas y su pensamiento unionista centroamericano. Fustiga a las dictaduras del istmo, apoya la lucha de Sandino en Nicaragua y rechaza la intervención militar extranjera.

Publica sus poemas en diversos diarios de Guatemala y El Salvador. En el Diario de Occidente aparecen sus opiniones sobre diferentes tópicos. Por criticar al alcalde de la ciudad, en 1919 es encarcelada en Atiquizaya. Posteriormente marcha a Guatemala, donde es hecha prisionera durante varios meses, bajo la acusación de participar en la planificación de un golpe de Estado contra el dictador Estrada Cabrera. Sobre esta experiencia publica “Escible. Aventuras de una viaje a Guatemala”.

Algunas fuentes la ubican tomando la palabra en la manifestación de mujeres reprimida con violencia por la Guardia Nacional, en las calles capitalinas, el 25 de diciembre de 1922.

En 1925 aparece su libro “Inmortal, amores de loca” y en 1928, publica “Payaso literario en combate”. Fue fundadora y redactora del periódico “Redención femenina”, donde expuso sus argumentos en pro de los derechos ciudadanos de la mujer.

En las elecciones, Prudencia Ayala intenta lanzarse como candidata a la Presidencia de la República. Su plataforma apoyada básicamente los derechos de la mujer, pero también incluía aspectos como el apoyo a los sindicatos, la honradez en la administración pública, la limitación de la distribución y consumo del aguardiente, el respecto por la libertad de cultos y el reconocimiento de los llamados hijos ilegítimos.

Emprende una batalla de opinión y de alegatos jurídicos para exigir el voto femenino, y su consiguiente derecho a optar a dicha candidatura. En medio de la burla de algunos articulistas, se levantó Alberto Masferrer para escribir en el periódico Patria” “Prudencia Ayala defiende una causa justa y noble, cual es el derecho de la mujer a ser elector y ocupar altos puestos. Su programa de gobierno no es inferior en claridad, sentido práctico y sencillez, al de otros candidatos que se toman en serio”.

Luego de un encendido debate público, la Corte Suprema de Justicia determina que las leyes de la nación no conceden ese derecho ciudadano a la mujer. A pesar de esta resolución, la lucha solitaria de Prudencia Ayala representó un precedente histórico. Seis años después, el once de julio de 1936, ella muere en San Salvador, no fue sino hasta mucho después, en 1950,  cuando se estableció en El Salvador, sin ninguna restricción, el derecho al voto femenino y a ser electa en cargos públicos.

Esa salvadoreña de piel morena y ojos grandes escandalizó a la sociedad machista de entonces con su propuesta de ser presidenta de El Salvador. Con su bastón de madera, tocaba la puerta de la historia para anunciar el advenimiento de una nueva era en la lucha por los derechos femeninos.


 

Detalles

Comienza:
25 abril, 2019|8:00 pm
Finaliza:
28 mayo, 2019|8:00 pm
Web:
www.literaturasalvadorenya.cat

Organizadores

Xarxa de literatura salvadorenya
Asociación Cultural Casa El Salvador en Barcelona
Consulado General de El Salvador en Barcelona

Local

Consulado General de El Salvador en Barcelona
Sardenya 175
Barcelona, Barcelona 08013 Spain
+ Google Map
Teléfono:
931 65 41 08
Web:
https://sites.google.com/site/consalvabarcelona/

Enviar comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *