Biblioteca i material docent
Índex de continguts
-
‘La Diada de Claudia Lars, poeta salvadorenca’
-
Debat 1a Mostra cinema d’Amèrica Central a Rubí 2021
-
1a conferència ‘Les ferides obertes al Salvador’
-
Maras salvadorenques. Analitzant la complexitat. Cercant altres mirades
-
De súbdites a ciutadanes: 200 anys de dones i polítiques a El Salvado
-
Amparo Casamalhuapa, mestra rebel
Seminaris i formacions 2021
Jornades ‘Les ferides obertes del Salvador. Veritat, Justícia i Reparació’
Les jornades “Les ferides obertes de El Salvador. Veritat, justícia i reparació” volen contribuir a superar la situació de vulneració de drets –a la veritat, a la justícia i a la reparació– que pateixen les víctimes del conflicte armat que va viure El Salvador, tot incorporant una perspectiva feminista que inclogui les violències sexuals produïdes en escenaris de conflictes armats com a crims de guerra, per impulsar tant a El Salvador com a nivell global, models de Justícia Restaurativa que donin veu a les víctimes, reconeixent el seu dret a la Veritat, la Justícia i la Reparació.
Les jornades també tenen com a objectiu construir espais de reflexió, informació i sensibilització per promoure una consciència crítica sobre aquesta vulneració de drets i les seves causes. Generant sinergies que connectin la mirada global i l’acció local per avançar en els processos de reconeixement i reparació de les víctimes dels conflictes armats que han viscut tant El Salvador com també l’Estat Espanyol, construint així processos de confluència en la defensa dels drets vulnerats.
Per tot això, el Museo de la Palabra y la Imagen (MUPI), el Instituto de Derechos Humanos de la UCA de El Salvador (IDHUCA), el Comité de ex preses y presos políticos de El Salvador (COPPES), la Red Ciudadana de Mujeres de Morazán, l’Escola Amparo Casamalhuapa de Barcelona, la Asociación Pro Memoria Histórica, Reconciliación y Cultura de Paz en El Salvador, i Huacal, ong de solidaritat amb El Salvador, ens hem unit per donar a conèixer aquesta realitat i promoure les transformacions necessàries per trencar amb les polítiques del silenci i de l’oblit.
La lluita per la Pau passa obligatòriament a El Salvador per a la defensa del dret de les víctimes a la veritat, la justícia i la reparació. Passa per no oblidar cap nom, per restituir la dignitat arrabassada, per fer justícia.

1r DIA DE JORNADES
Data: 26 d’abril del 2022 | Format: presencial | Lloc: Ateneu de Fabricació de Gràcia | Idioma: català/espanyol
Presentació de la xarxa «Taula per El Salvador»
Inauguració de l’exposició «Tejedoras de Memòria en los campamentos de refugiados» del Museo de la Palabra y la Imagen (MUPI).
Presentació dels tallers i experiències:
- «Un Mapa para no olvidar, rostros y voces del conflicto» a càrrec de Carlos Cañas Dinarte, historiador i escriptor salvadorenc.
- «La participació de les dones en el confl icte de El Salvador» a càrrec de Carlos Henriquez Consalvi, director del Museo de la Palabra y la Imagen (MUPI).
- «Memorial del Parque Cuscatlan a San Salvador, exemple de reparació moral a les víctimes» a càrrec de Carlos Henriquez Consalvi, director del Museo de la Palabra y la Imagen (MUPI) i Evelyn Romero, directora de la Red ciudadana de Mujeres de Morazán.
galeria d’imatges
| 26/04/2022 |
Bordadoras de Memorias
MUPI
| Duració: 3,11 minuts |
La Mujer en el conflicto armado
MUPI
| Duració: 10,55 minuts |
Monumento a la memoria y la verdad
anne frank hose + MUPI
| Duració: 5,07 minuts |
2n DIA DE JORNADES
Data: 27 d’abril del 2022 | Format: presencial/on-line| Lloc: Casa Amèrica Catalunya | Idioma: català/espanyol
Taula 1. «Els drets de les víctimes en el procés de negociación del confl icte armat i el post-conflicte»
- Ponència 1: «La situació dels drets humans a El Salvador. D’on venim i cap on anem», a càrrec del SJ. Andreu Oliva, rector de la Universidad Centroamericana José Simeón Cañas (UCA) de El Salvador. (vídeo-conferència)
- Ponència 2: «La Massacre del Mozote i altres històries de lluita de les dones», a càrrec de Carlos Henríquez Consalvi «Santiago», director del Museo de la Palabra y la Imagen (MUPI) de San Salvador.
Emissió del directe
| Duració: 1:33:53 |
galeria d’imatges
| 27/04/2022 |
3r DIA DE JORNADES
Data: 28 d’abril del 2022 | Format: presencial/on-line| Lloc: Casa Amèrica Catalunya | Idioma: català/espanyol
Taula 2. «Les veus de les víctimes. Memòria, identitat i dignitat»
- Ponència 1: «L’experiència de El Salvador: Tortura a El Salvador, vivim per explicar-ho», a càrrec d’Héctor Bernabé Recinos, membre fundador del Comité de ex presas y ex presos políticos de El Salvador (COPPES) i integrant de la Red de víctimas y supervivientes del conflicto armado de El Salvador (AVISCAES).
- Ponència 2: «Víctimes de la repressió i el terror desfermat a Morazán» a càrrec d’Evelyn Romero, membre fundadora de la Red ciudadana de mujeres de Morazán.
- Ponència 3: «L’assassinat dels sacerdots jesuïtes i dues de les treballadores en procés d’enjudiciament», a càrrec d’Arnau Baulenas, advocat i coordinador jurídic del Instituto de Derechos Humanos de la UCA de El Salvador (IDHUCA).
Modera Manel Vila, ex Director General de Cooperacio al Desenvolupament del Govern de Catalunya i promotor de la ong Districte 11 City to City.
Emissió del directe
| Duració: 1:26:57 |
galeria d’imatges
| 28/04/2022 |
4t DIA DE JORNADES
Data: 29 d’abril del 2022 | Format: presencial/on-line| Lloc: Casa Amèrica Catalunya | Idioma: català/espanyol
Taula 3. «Dones a la guerra i la postguerra. Violències i resistències»
- Ponència 1: «Dones en situació de conflicte: reflexions en clau feminista», a càrrec d’Irantzu Mendia Azkue, directora d’Hegoa – Institut d’Estudis sobre Desenvolupament i Cooperació Internacional (UPV/EHU).
- Ponència 2: «Dones salvadorenques a l’agenda de la veritat, la justícia i la reparació» a càrrec de Gloria Guzmán Orellana, feminista i activista política, investigadora d’Hegoa – Institut d’Estudis sobre Desenvolupament i Cooperació Internacional (UPV/EHU).
Modera Fina Rubio, activista feminista.
- Ponència de Cloenda: «L’experiència del Tribunal Internacional per a l’Aplicació de la Justícia Restaurativa a El Salvador 2009-2018 i la projecció sobre les polítiques públiques de Justícia Transicional» a càrrec de José Ramon Juániz Maya, advocat i jutge del Tribunal Internacional per a l’Aplicació de la Justícia Restaurativa a El Salvador a les seves onze edicions.
Relatoria de les Jornades a càrrec de Rosa Sànchez Girona, directora de la Revista Nàhuat i membre de la Xarxa de Literatura salvadorenya a Barcelona.
Lectura del Manifest de la xarxa «Taula per El Salvador».
Cloenda de les jornades a càrrec de Fina Rubio, membre de la Junta Directiva de Huacal, ong de solidaritat amb El Salvador.
Emissió del directe
| Duració: 1:55:10 |
galeria d’imatges
| 29/04/2022 |
5è DIA DE JORNADES
Data: 30 d’abril del 2022 | Format: presencial| Lloc: Ateneu de Fabricació de Gràcia | Idioma: català/espanyol
Sessió de Cinema amb el documental El Salvador 28 anys després de TransFormaFilms, que està basat en el llibre << Rompiendo silencios. La experiència de Villa El Rosario>>. Participen Francisco Mena Sandoval, excapità de l’exèrcit del Salvador i excomandant de la guerrilla salvadorenca del FMLN i Evelyn Romero, directora de la Red Ciudadana de Mujeres de Morazán.
Modera: Jordi Oriola, periodista i director del documental.
El salvador vint-i-vuit
anys després
| Duració: 53:46 |
galeria d’imatges
| 30/04/2022 |
+ documentació complementaria
bibliografia
Recull bibliogràfic complementari a les jornades
programa
Programa detallat de les jornades
disseny gràfic
Imatge del disseny gràfic de les jornades
entrevistes
Entrevistes i articles de premsa sobre les jornades
BIBLIOGRAFIA
- Amaya, Rufina, Danner, Mark y Henríquez Consalvi, Carlos. “Luciérnagas en el Mozote”. San Salvador (El Salvador). Editorial
- Museo de la Palabra y la Imagen (MUPI). 1996.
Cartagena, Camelia. «Verdades Ocultas: las presas y presos políticos en El Salvador. 1811-1992”. San Salvador (El Salvador), 2021. - Comisión de la Verdad de la ONU. “De la locura a la esperanza. La guerra de 12 años en El Salvador”. Informe de la Comisión de la Verdad para El Salvador. San Salvador (El Salvador), 1992-1993.
- CPDH (Centro para la Promoción de los Derechos Humanos) Madeleine Lagadec. “Masacres. Trazos de la historia salvadoreña narrados por las víctimas”. San Salvador (El Salvador): CPDH, 2006.
- Ellacuría, Ignacio. “Veinte años de historia en El Salvador (1969-1989)”. San Salvador (El Salvador): UCA Editores (colección «Escritos políticos»), 2005.
- Gaborit, Mauricio. “Recordar para vivir. El papel de la memoria histórica en la reparación del tejido social”, ECA, Estudios Centroaméricanos, n.º 701-702 (marzo-abril 2007), vol. 62. San Salvador (El Salvador).
- Henríquez Consalvi, Carlos. “La terquedad del Izote”. San Salvador (El Salvador). Editorial Museo de la Palabra y la Imagen (MUPI). 2012.
- Juaniz Maya, José Ramón. “A la paz y la reconciliación, solo por la verdad y la memoria”. Valencia (España). Editorial Obrapropia. 2019.
- Juaniz Maya, José Ramón. “Memoria y vida de las víctimas del conflicto armado en El Salvador”. Revista Náhuat, número 9 (diciembre, 2020). Barcelona (España).
- Mena Sandoval, Francisco. “Del ejército nacional al ejército guerrillero”. San Salvador (El Salvador). DPI Ministerio de Cultura El Salvador. 2018
- Mendia Azkue, Irantzu y Guzmán Orellana, Gloria. “Género, rehabilitación posbélica y construcción de la paz: Aspectos teóricos y aproximación a la experiencia en El Salvador”. Bilbao (España). Hegoa – Instituto de Estudios sobre Desarrollo y Cooperación Internacional (UPV/EHU). 2010.
- Mendia Azkue, Irantzu y Guzmán Orellana, Gloria. “Mujeres con Memoria: Activistas del movimiento de Derechos Humanos en El Salvador”. Bilbao (España). Hegoa – Instituto de Estudios sobre Desarrollo y Cooperación Internacional (UPV/EHU). 2013.
- Mendia Azkue, Irantzu y Guzmán Orellana, Gloria. “Tejiendo la memoria desde abajo: el Monumento a la Verdad y la Memoria de El Salvador”. Revista Decisió, Michoacán (México), enero-agosto 2016.
Rubio Serrano, Fina y Balsebre Olaya, Eduard. “Rompiendo silencios. Desobediencia y lucha en Villa El Rosario”. San Salvador (El Salvador). Editorial Museo de la Palabra y la Imagen (MUPI). 2012.
PROPOSTA CONSTITUCIÓ DE LA ‘MESA POR LA PAZ, LOS DERECHOS HUMANOS Y LA ERRADICACIÓN DE LA VIOLENCIA EN EL SALVADOR’
Somos solidaridad internacional permanente con el pueblo salvadoreño, en su largo proceso de lucha por construir una sociedad democrática, socialmente justa y libre de violencias, sociales y de género. Por ello apoyamos en el pasado, y también hoy, la lucha del pueblo salvadoreño, mujeres y hombres organizados para la defensa de sus derechos y libertades, para poder construir una convivencia libre de violencias, asentada en una cultura de paz y de resolución no violenta de los conflictos.
En ese camino, nos reclamamos del espíritu de los Acuerdos de Paz que, más allá de sus evidentes limitaciones, llevaron al final del enfrentamiento armado que costó más de 75.000 muertos, cientos de lisiados, torturados y desaparecidos, heridas latentes y profundas dentro de los bandos enfrentados y la población en general.
Esos acuerdos no fueron una farsa ni un pacto entre corruptos. Al contrario, contando con el apoyo y la mediación internacional de gobiernos y pueblos de todo el mundo representados en las Naciones Unidas, abrieron los espacios necesarios para iniciar un proceso democratizador de la sociedad salvadoreña y de recuperación de sus libertades violentadas durante décadas. No todos los objetivos fueron cumplidos en su totalidad, pero su éxito se puede sintetizar en el avance en las libertades civiles y políticas, así como en el respeto a los Derechos Humanos.
Somos Memoria viva y por ello no podemos ni queremos olvidar esa historia, escrita con la sangre de sus participantes. Mantener viva la memoria de los pueblos, dando respuesta al derecho de las victimas a la verdad, la justicia y la reparación, son condiciones ineludibles para la no repetición de las situaciones que llevaron al conflicto armado, ni los graves retrocesos en el ejercicio de las libertades que se produjeron.
Intentar borrar esa memoria, reescribiendo la historia para cambiarla, solo puede conducir al regreso del militarismo y al refuerzo de la violencia que todavía azota a El Salvador, con el empleo de La fuerza Armada y la Policía Nacional Civil (PNC) como elementos principales de poder y represión para hacer política.
Tanto los pueblos del Estado Español como el pueblo salvadoreño hemos vivido en nuestra propia carne, las terribles consecuencias de la imposición de la voluntad política de los vencedores para borrar de la historia a las víctimas, su memoria y su dolor, dejando impunes a los genocidas.
Nos duele El Salvador, porque 30 años después del Conflicto Armado que vivió El Salvador, sus heridas continúan abiertas. Las graves vulneraciones de derechos – a la Verdad, la Justicia y la Reparacióncontinúan impunes. Y esa impunidad que ha protegido a los perpetradores, ha condicionado la vida de la sociedad salvadoreña, enviándole un mensaje claro: la violación de los derechos humanos no tiene ningún coste; la violencia ejercida contra la población va a quedar impune. Se ha enquistado así la cultura de la violencia, de resolución violenta de los conflictos que tiene terribles consecuencias sociales, como estamos viendo hoy.
Hoy, nos preocupa la degradación de la frágil democracia salvadoreña, y el riesgo de retrocesos en la democracia, la perdida de libertades, y las consecuencias represivas y de incremento de la violencia.
Por todo ello, nos organizamos para a unir esfuerzos y apoyos para que el pueblo salvadoreño y sus organizaciones civiles y políticas, puedan consolidar y fortalecer sus luchas democráticas en defensa de los derechos humanos, sociales y civiles. Una lucha en la que todas nos sentimos directamente interpeladas porque también está presente en nuestros países, por que sus causas son también nuestras causas.
La “Mesa por la paz, los derechos humanos y la erradicación de la violencia en El Salvador” se constituye para buscar complicidades y sinergias que, desde el trabajo común entre las organizaciones de Catalunya y El Salvador, nos permitan contribuir a la defensa de los derechos humanos en El Salvador y avanzar en la erradicación de todas las violencias, allá y aquí.
La Mesa quiere ser un espacio de dialogo, reflexión y de construcción de propuestas de acción, que incidan en las instituciones internacionales, locales y municipales, con la voluntad de construir complicidades en favor de la Justicia Global des de la defensa de los derechos de las victimas y supervivientes de las violencias.
Intentar borrar esa memoria, reescribiendo la historia para cambiarla, solo puede conducir al regreso del militarismo y al refuerzo de la violencia que todavía azota a El Salvador, con el empleo de La fuerza Armada y la Policía Nacional Civil (PNC) como elementos principales de poder y represión para hacer política.
Nuestro compromiso por una acción global y local que actúe en:
• La defensa de los Derechos Humanos, que incluyen los derechos humanos delas mujeres a vivir vidas sin violencias y la denuncia sistemática de la vulneración de esos derechos. Que hoy pasa, de manera inapelable, por la defensa de los derechos sexuales y reproductivos de las mujeres salvadoreñas y la despenalización del aborto.
• El reconocimiento de los derechos de las victimas a la verdad, la justicia y la reparación, y la revocación de las políticas de Perdón y Olvido, que como ocurrió también en el Estado Español, han supuesto eliminar a las víctimas y sus derechos, de la escena política salvadoreña, manteniendo la impunidad de los victimarios.
• El reconocimiento de las violencias sexuales ejercidas contra las mujeres durante el conflicto armado, como crímenes de guerra y violación de sus derechos humanos poniendo en marcha políticas específicas de reparación articuladas desde la perspectiva de género.
• Trabajar por la aplicación de una educación en valores basados en la cultura de paz. No sólo entendemos la paz como la ausencia de guerra sino que la búsqueda de la paz incluye superar fenómenos como la pobreza, las desigualdades o la vulneración de derechos humanos, y por lo tanto, hay que acudir a mecanismos que nos permitan atajar las circunstancias conflictivas presentes y anticipar las futuras.
• Promover la cultura de la negociación, la mediación y la conciliación como herramientas fundamentales en la educación para la paz. La puesta en marcha de estos mecanismos de gestión de conflictos son imprescindibles para garantizar la transformación de un escenario conflictivo en un entorno de diálogo y consenso que permita una convivencia equilibrada y armónica.
• Apoyar y difundir el trabajo de las diferentes organizaciones civiles que están actuando en la defensa de los derechos humanos, y especialmente por la exigencia del derecho de las victimas a la Verdad, la Justicia y la Reparación, reforzando su papel como agentes políticos clave para superar el déficit de derechos que todavía soportan las víctimas del conflicto armado de El Salvador.
• Impulsar a nivel internacional y local, conjuntamente con las organizaciones salvadoreñas que ya están trabajando, un modelo de Justicia Transicional i Restaurativa en El Salvador, que tenga como marco conceptual y programático los ODS2030, especialmente, el objetivo 16 enfocado a promover sociedades pacíficas e inclusivas para el desarrollo sostenible, facilitar el acceso a la justicia para todos y crear instituciones eficaces, responsables e inclusivas a todos los niveles.
Por último y por todo ello, las entidades e instituciones abajo firmantes constituimos en Barcelona el 29 de abril de 2022 la MESA POR LA PAZ, LOS DERECHOS HUMANOS Y LA ERRADICACION DE LA VIOLENCIA EN EL SALVADOR.
Cicle de conferències ‘Les ferides obertes al Salvador’
3a Conferència del cicle ‘Les ferides obertes al Salvador’
L’experiència de tortura al Salvador, vivim per a explicar-ho
21 d’abril del 2022 | Format: on-line | Idioma: espanyol
3a i última conferència del cicle ‘Les ferides obertes del Salvador’ prèvia a les Jornades de ‘Les ferides obertes del Salvador. Veritat, justícia i reparació’, titulada, ‘L’experiència de Tortura al Salvador, vivim per a explicar-ho’, Héctor Bernabé Recinos, membre fundador del Comitè d’expresses i expressos polítics del Salvador (COPPES) ens relata les seves vivències personals en aquesta videoconferència.
Sessió única
| Duració: 13,15 minuts |

Cicle de conferències ‘Les ferides obertes al Salvador’
2a Conferència del cicle ‘Les ferides obertes al Salvador’
Presentació de la Xarxa Ciutadana de Dones de Morazán
12 d’abril del 2022 | Format: on-line | Idioma: espanyol
Evelyn Romero, responsable de la Xarxa Ciutadana de Dones de Morazán, formada per 17 organitzacions feministes i de dones situades en 11 municipis del departament salvadorenc de Morazán, ens presenta la ‘Red de mujeres ciudadanas de Morazán’.
Sessió única
| Duració: 26,04 minuts |

Conferència ‘Poeta soc, un viatge per la vida i l’obra de Claudia Lars‘
‘Poeta soy, un viage por la vida y la obra de Claudia Lars’
—-
16 de març del 2022 | Format: on-line | Idioma: espanyol
La casa de cultura dEl Salvador, l’escola Amparo Casamalhuapa i la xarxa de literatura salvadorenya a Barcelona i Catalunya, presenten la conferència «Poeta soy, un viaje por la vida y la obra de Claudia Lars».
Presentada per Jannette Noltenius presidenta de Casa cultura dEl Salvador, amb la participació del Dr. en història Carlos Cañas Dinarte on s’aprofundirà en la vida i obra de Claudia Lars.
Sessió única
| Duració: 72,46 minuts |

Entrevista a Adelmar Ramírez
Entrevista al guanyador de la 1a edició del concurs de poesia transoceànica Claudia Lars.
13 de gener del 2022 | Format: on-line | Idioma: espanyol
Entrevista realitzada el dijous 13 de gener a Adelmar Ramírez, guanyador de la primera edició del concurs transoceànic de poesia ‘homenatge a Claudia Lars’ edició del (2021), per l’obra poètica ‘Prestanombres’, treball que serà publicat per l’editorial ‘Los sin pisto’ d’El Salvador. L’entrevista és a càrrec de Jeannette Noltenius, presidenta de la casa de cultura d’El Salvador a Washington D. C. i compta amb la participació de Núria Martínez-Vernis, poetessa i presidenta del jurat del concurs.
Sessió única
| Duració: 53,50 minuts |

Seminaris i formacions 2021
Barcelona celebra ‘La Diada de Claudia Lars, poeta salvadorenca’
Conferència ‘Claudia Lars, poeta salvadoreña‘ per Carlos Cañas Dinarte.
—-
Entrega dels premis de la 1a edició del concurs de poesia transoceànica Claudia Lars.
—-
20 desembre 2021 | Format: on-line | Idioma: espanyol
El 20 de desembre de 2021, coincidint amb l’aniversari del seu naixement, es va celebrar la «Diada de Claudia Lars» on, a més d’una conferència sobre la figura d’aquesta extraordinària escriptora, es va notificar la decisió del Jurat del «Primer Concurs transoceànic de poesia. Homenatge a Claudia Lars».
L’acte a comtat amb la presència de Jeanette Noltenius, presidenta de la casa de cultura del Salvador a Washington DC; Eduard Balsebre Olaya, president de HuacalONG de solidaritat i filòleg; Carlos Cañas Dinarte, historiador i membre del jurat del concurs; Núria Martinez–Vernis, poeta i presidenta del jurat del concurs; Susana Reyes, poeta, actriu, professora… i membre del jurat del concurs i Mauricio Orellana Suárez, director de l’editorial ‘Los sin pisto‘.
El primer premi al millor poemari en castellà ha estat per a «Prestanombres» de Adelmar Ramírez que va destacar per la seva qualitat poètica, la seva força i creativitat. Així mateix, els tres accèssits en castellà guardonats van ser: «Diari d’una nàufraga» d’Alejandra Barahona, «La mano de Leágora» de Diego Mateo Polito i «Sonets» d’Alberto Alexander Jirón. El primer premi en català es va declarar desert.
A aquest primer premi li correspon l’edició d’un llibre amb el poemari premiat (200 exemplars) a càrrec de l’Editorial «Els sense samfaina» i la seva distribució a El Salvador, els Estats Units i Catalunya. Així mateix, tant la persona guardonada amb el primer premi com els tres accèssits rebran un diploma commemoratiu amb el reconeixement del seu guardó i un lot de llibres d’autors i autores d’El Salvador.
Sessió única
| Duració: 25,36 minuts |

Debat 1a Mostra cinema d’Amèrica Central a Rubí 2021
1a Mostra de cinema d’Amèrica Central de Rubí
| Edició 2021 | ULLS DE DONES | pel·lícules, curtmetratges i documentals
El passat divendres 11 de juny del 2021, en el marc de la 1a mostra de cinema d’Amèrica central a Rubí vàrem organitzar i emetre en directe el debat/conversa sobre el film ‘La historia de todas nosotras’ amb la directora del matix, Itxaso Díaz, Teodora Vásquez de Mujeres Libres de El Salvador, i tot presentat i dirigit per Fina Rubio, presidenta i fundadora de la fundació de dones SURT i creu de St. Jordi 2018.
Sessió única
| Duració: 39,40 minuts |

Cicle de conferències ‘Les ferides obertes al Salvador’
1a Conferència del cicle ‘Les ferides obertes al Salvador’
Presentació de l’Associació Internacional pro memòria Històrica Reconciliació i Cultura de la Pau a El Salvador.
11 Juny 2021 | Format: on-line | Idioma: espanyol
A la conferència participaran: José Ramón Juániz, Jurista especialitzat en Dret Internacional de Drets Humans i Dret internacional Humanitari, Jutge del Tribunal Internacional per a l’aplicació de la Justícia Restaurativa a El Salvador. Francisco Mena Sandoval , capità de la Força Armada, Comandant de l’FMLN, i actualment, activista defensor dels Drets Humans i la reconciliació a El Salvador; tots dos membres de la Junta Directiva de l’AIPHRCP El Salvador. També els presentarem i convidarem a participar en les pròximes jornades de la ‘VERITAT, JUSTÍCIA I REPARACIÓ. LES FERIDES OBERTES DEL SALVADOR’ que es farà a Barcelona (CAT) l’abril del 2022.
Sessió única
| Duració: 53,41 minuts |

Maras salvadorenques. Analitzant la complexitat. Cercant altres mirades
Seminari a càrrec Elizabeth Fuentes, doctora en Dret per la Universitat de Girona, Verónica Reyna, investigadora i directora de Programa de Drets Humans del Servei Social passionista ( SSPA) a El Salvador, Candy Chévez, psicòloga especialitzada en processos de transformació i reinserció social a El Salvador i l’actuació musical del Ensamble LiberArte, grup musical salvadorenc d’instruments de corda, com el violí, la viola i el violoncel, format per dones joves vinculades a processos de reinserció.
El seminari va constar de quatre sessions:
-
Sessió 1 – «La Mara Salvatrucha: 30 anys d’abordar un fenomen d’origen transnacional a El Salvador»
Data: 14/05/2021 | Format: on-line | Idioma: espanyol | Ponent: Elizabeth Fuentes
-
Sessió 2 – «El rol de les dones a les maras: una aproximació a la violència que sofreixen i infringeixen»
Data: 15/05/2021 | Format: on-line | Idioma: espanyol | Ponent: Verónica Reyna
-
Sessió 3 – «Alternatives per a transformar la realitat de la violència juvenil»
Data: 15/05/2021 | Format: on-line | Idioma: espanyol | Ponent: Candy Chévez
-
Sessió 4 – «Actuació musical del Ensamble LiberArte, grup musical salvadorenc d’instruments de corda»
Data: 15/05/2021 | Format: on-line | Idioma: espanyol | Ponent: Ensamble LiberArte

Sessió 1
| Duració: 56,08 minuts |
Sessió 2
| Duració: 58,04 minuts |
Sessió 3
| Duració: 62,11 minuts |
Sessió 4
| Duració: 69,10 minuts |
Material acompanyament sessió 2
Material acompanyament sessió 3
material acompanyament sessió 4
PDF revista nahuat – ‘Música para vivir en libertad y dignidad’
De súbditas a ciudadanas: 200 años de mujeres y políticas en El Salvador
El 10 d’abril del 2021 l’Escola Amparo Casamalhuapa de Barcelona va inaugurà el seminari «De súbdites a ciutadanes: 200 anys de dones i polítiques al Salvador» de la mà de Carlos Cañas Dinarte, historiador, editor i escriptor, Membre de l’Acadèmia Salvadorenca de la Història.
En aquest seminari, ens mostra el procés viscut per la societat salvadorenca a través de la vida i l’obra de centenars de dones, en aquests dos-cents anys des de la seva independència.
El seminari va constar de tres sessions:

Sessió 1: 10 d’abril del 2021
| Duració: 51,01 minuts |
Sessió 2: 17 d’abril del 2021
| Duració: 67,17 minuts |
Sessió 3: 24 d’abril del 2021
| Duració: 68,14 minuts |
material acompanyament sessió 1
Material acompanyament sessió 2
MATERIAL ACOMPANYAMENT SESSIÓ 3
Compilació d’articles de premsa
- Las mujeres doradas: ellas son las sufragistas de El Salvador
- La primera abogada de El Salvador
- El largo camino hacia el voto femenino
- «Las melenitas», un símbolo de la liberación femenina
- ¿Sabes quién fue la primera cuentista de El Salvador?
- Conoce a la salvadoreña que pasó a la historia como la primera mujer ingeniera de Iberoamérica
- ¿Cuándo y por qué comenzaron las mujeres de El Salvador a practicar deportes?